Bugun...

M Çiçeği Belirtileri ve Bulaşma Yolları

M çiçeği, Afrika kıtasındaki 13 ülkenin yanı sıra İsveç, Avustralya ve Pakistan’da da görülen bir hastalıktır. Kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabilir. Dünya Sağlık Örgütü, m çiçeğinin eskiye göre daha hızlı yayıldığını ve yüksek ölüm oranlarına sahip olduğunu belirterek çocukları ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyleri uyardı. M çiçeğinin en belirgin belirtisi, vücutta oluşan yara benzeri döküntülerdir.
facebook-paylas
 Tarih: 18-08-2024 19:32:36

M Çiçeği Belirtileri ve Bulaşma Yolları

 

M Çiçeği Belirtileri ve Bulaşma Yolları

 

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan Covid-19 salgınının ardından, dünya m çiçeği salgını riskiyle karşı karşıya. Özellikle Afrika kıtasında yaygın olan m çiçeği, son iki yıldır Türkiye'de görülmedi. Virüs, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Belirtiler virüs kapıldıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabiliyor.

M ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIYOR?

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşır. Virüs, vücut döküntülerine doğrudan temas, döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf ve havluların kullanılması ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılabilir.

M ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

M çiçeği virüsünün belirtileri genellikle şu şekildedir:

  • Döküntüler: Yüz, eller, ayaklar ve vücudun diğer bölgelerinde görülebilir.
  • Yüksek ateş
  • Baş, sırt ve kas ağrıları
  • Lenf bezlerinde şişlik
  • Yorgunluk, üşüme ve titreme

Tedavi özel bir yöntem içermemektedir; genellikle antiviral ilaçlarla yapılır. Çoğu vaka hafif seyreder ve birkaç hafta içinde iyileşir.

M ÇİÇEĞİ TÜRKİYE’DE VAR MI?

Sağlık Bakanlığı, 2024 yılı itibarıyla Türkiye'de m çiçeği vakasına rastlanmadığını duyurdu. Bakanlık, ülke genelinde m çiçeği ile ilgili herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir gereği bulunmadığını belirtti ve sürecin hassasiyetle takip edildiğini vurguladı.

MÇİÇEĞİ NEDİR ?

M çiçeği, insanları ve hayvanları etkileyen bir viral enfeksiyondur ve Ortopoksvirüs cinsine aittir. İlk olarak 1958'de maymunlarda görülmüş ve 1970'te ilk insan vakası bildirilmiştir. Virüs, başlangıçta sadece hayvanlardan insanlara bulaşırken, artık insandan insana da geçebilmektedir.

M ÇİÇEĞİ DİĞER KITALARA DA SIÇRADI

M çiçeği, Afrika'daki 13 ülkede görülmektedir ve bu ülkelerde 17 bin 541 vaka kaydedilmiştir. Ayrıca, İsveç, Avustralya ve Pakistan gibi diğer kıtalarda da vakalar tespit edilmiştir. Avustralya'nın Yeni Güney Galler bölgesinde 2023'te 93 vaka bildirilmişken, İsveç ve Pakistan'da da vakalar görülmüştür.

M ÇİÇEĞİ ÖLDÜRÜCÜ MÜ?

M çiçeği genellikle 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ve küçük çocuklar için hastalık daha ağır geçebilir. Öldürücülük oranı genellikle yüzde 3 ila 6 arasında değişirken, Orta Afrika alt tipinde bu oran yüzde 11’e kadar çıkabilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), m çiçeği virüsünün adını 2022’de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmiştir. Örgüt ayrıca virüsün alt türlerinin adlarını da yeniden belirlemiştir.


  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  DİĞER DÜNYA Haberleri
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  • SON YORUMLANAN HABERLER
  • SON YORUMLANAN VİDEOLAR
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI